Tietoa meistä

Oulun Judokerho ry

Oulun Judokerho ry on perustettu 22.1. 1966. Varsinainen judotoiminta kuitenkin alkoi jo 10.10. 1964. Tuolloin harjoitusten vetäjänä oli Seppo Räty, jonka kiistatta voitaneen sanoa tuoneen judon Ouluun. Harjoitukset pidettiin silloisella Pyrinnöllä, nykyisellä Oulun urheilutalolla, painimaton vieressä olevilla suojamatoilla. Sittemmin OJK on harjoitellut pitempään mm. Raksilan uimahallilla, Heinäpään Budokeskuksessa, Hiukkavaaran kasarmilla ja nykyään Korvensuoran koululla, jossa tatamitilaa on peräti 250 neliömetriä.

Oulun judokerhon jo yli 50-vuotisella taipaleella on seurasta kehittynyt useita Suomen mestareita, Pohjoismaiden mestareita ja seuran juniorityön tuloksena on noustu ottelemaan myös kivenkovalle kansainväliselle tasolle. Ensimmäisen Suomen mestaruuden Oulun judokerholle voitti Jussi Kannisto vuonna 1974. Merkittävinä kansainvälisinä saavutuksina mainittakoon Jaana Ronkaisen EM-kulta vuodelta 1989 ja Pasi Laurènin olympiaedustus Atlantassa vuodelta 1996.

Seuran kunniajäseniksi on nimetty 70-80 -luvun kova kilpajudoka ja pitkäaikainen judotuomari Pauli Ängeslevä 5. dan ja kaikkien arvostama pitkänlinjan seuratoimija Pentti Tervo 2. dan. Seuran kunniapuheenjohtajaksi on nimetty seuran perustajajäsen ja merkittävän kansainvälisen judotuomarin uran tehnyt Matti Tieksola 5. dan.

Oulun judokerho on perinteinen judoseura, jonka tavoitteena on antaa kaikenikäisille ja -taitoisille yksilöille mahdollisuus kehittyä judonharrastajina. Yhdessä harrastaminen kehittää yksilöitä ja harjoitellessaan ryhmässä jokainen antaa panoksen harjoittelukaverin kehittymiseen. Seurassa on tällä hetkellä n. 250 aktiiviharjoittelijaa, nuorimmat 5-vuotiaita ja vanhimmat 80-vuotiaita – jokaiselle löytyy ryhmä, jossa harrastaa.

Vuonna 2014 Oulun judokerho valittiin vuoden judoseuraksi ja samana vuonna Oulun kaupunki palkitsi Oulun judokerhon tasa-arvoista liikuntakulttuuria edistävällä tunnustuspalkinnolla. Vuonna 2016 Oulun judokerho oli Suomen aktiivisin judoseura kilpailuosallistumisilla mitattuna ja vuonna 2020 Oulun judokerho valittiin jälleen vuoden judoseuraksi.

Vireä ja pitkäjänteinen valmennustoiminta on tehnyt OJK:sta yhden Suomen suurimmista judoseuroista harrastajamäärissä sekä kilpailujen osallistujamäärissä mitattuna junioritasolta veteraani-ikäisiin saakka.

Judo info

Mitä judo on?

Judo on sekä energinen että mahtava kaiken ikäisille ja kokoisille, aktiivisille ihmisille sopiva kamppailulaji. Judo on lähtöisin Japanista mutta nykyään sitä harrastetaan kaikkialla. Judo onkin maailman levinnein ja suosituin kamppailulaji.

Joustavuus, maksimaalinen teho sekä yhteinen hyvä ovat kolme judon pääperiaatetta, joihin laji perustuu. Judossa kamppaillaan sekä pystyssä että matossa. Pystyssä idea on siinä, että kaksi henkilöä yrittää saada otteen toisen judopuvusta ja otteen saatua horjuttaa heittotekniikan avulla toisen tasapainoa, voimaa sekä liikettä. Pystyosuus päättyy, kun toinen saadaan mattoon, jossa tavoitteena on kukistaa vastustaja judon hallintatekniikoilla eli sidonnalla, kuristuksella tai käsilukolla.

Judo kehittää peruskunnon lisäksi ketteryyttä, notkeutta sekä tasapainoa ja koordinaatiokykyä. Lajin aloittaminen on helppoa, sillä alkeet tulevat tutuksi peruskurssilla. Kurssin jälkeen voi suorittaa keltaisen vyön ja harjoitella lajin saloja loputtomiin. Monille judosta tulee elinikäinen harrastus, jopa elämäntapa.

 

Judoa hyvässä seurassa

Judon harjoittelu aloitetaan paikallisen judoseuran peruskurssilla. Kurssilla opitaan perustaidot, jonka jälkeen on valmis yleisiin harjoituksiin. Harjoitusryhmät on usein jaettu iän tai vyöarvon mukaan.

Judoa harjoitellaan dojolla, jonka lattia on pehmennetty tatameilla. Judoharjoituksiin kuuluvat perustekniikat, otteluharjoitteet sekä kata -liikesarjat.

Judon harrastaja, judoka, pukeutuu valkoiseen tai kilpailukäyttöön tarkoitettuun siniseen judopukuun, judogiin.

Lajissa varsinainen kilpailutoiminta ei ole välttämätöntä, koska vyöjärjestelmän ansioista voi kilpailla myös itsensä kanssa ja tavoitella mustaa vyötä. Peruskurssin päätteeksi suoritetaan keltainen vyö eli 5. kyu. Sen jälkeen voi edetä asteittain oranssin, vihreän, sinisen ja ruskean kautta mustaan vyöhön saakka.

Seuroissa harjoittelun lisäksi Suomen Judoliiton alaisuudessa järjestetään leirejä ympäri maan. Leireille osallistuminen on mukava lisä kotisaliharjoitteluun tuomalla paljon uutta tietoa ja taitoa sekä tietenkin uusia ystäviä lajin parista.

Lähde: Judoliitto

Samurai-taidoista kamppailu-urheiluksi

Judo sai alkunsa Japanissa 1880-luvulla, kun kasvatustieteilijä ja ju-jutsu -mestari Jigoro Kano alkoi muokata vanhoista taistelutaidoista uutta kamppailulajia ja liikuntamuotoa. Hän kehitti ju-jutsun tekniikoita niin, että kamppailutilannetta voitiin harjoitella täydellä suoritusteholla ilman merkittävää loukkaantumisriskiä. Realistisen ottelemisen lisäksi kasvatustieteilijä Kano korosti judossa harjoittelijoiden henkistä kasvua ja kehittymistä ihmisinä.

Judon voittokulku kamppailulajien joukossa alkoi vuonna 1886, kun Japanissa haettiin poliisille ju-jutsu -koulua. Eri koulut laitettiin kilpailemaan keskenään turnauksessa, jossa kukin lähetti 15 oppilasta kilpailuun. Otteluista 13 päättyi judokan voittoon ja kaksi ratkaisemattomaan. Judosta tuli näin poliisien laji ja pian osa opetusohjelmaa kouluissa.

Kano pyrki alusta asti levittämään judoa myös Japanin ulkopuolelle. Laji sai mainetta ja harrastajia, kun vuosisadan alun judokat kiersivät maailmaa ja haastoivat mm. painijoita ja nyrkkeilijöitä voitokkaasti. Kano vaikutti myös kansainvälisessä Olympiakomiteassa ja judo valittiin Olympialajiksi Tokion kisoihin vuonna 1964.

Suomeen judon toi Japanin lähetystösihteeri Shigemi Tagami 1950-luvulla. Suomen Judoliitto perustettiin 1958. Nykyisin judoa harrastetaan joka puolella Suomea yli 120 seurassa ja aktiiviharrastajia on n. 12 500.

Kansainvälisesti judo on maailman levinnein ja harrastajamääriltään suurin kamppailulaji. Olympialajien joukossa se on viidenneksi suurin laji kansainvälisen liiton jäsenmaiden lukumäärällä mitattuna. Kansainväliseen judoliittoon (IJF) kuuluu 200 jäsenmaata ja Euroopassa lajia harrastaa yli kaksi miljoonaa ihmistä.

 

judo historia
Porissa v. 1974. Edessa vas Ari Puhakka, Jussi Kannisto, Matti Tieksola, Timo Halonen, Mikko Pohjonen ja takana Juha Hauhia, Pauli Ängeslevä ja Juha Ranta

Judon periaatteet

Judo perustuu osin siihen, että vastustajan voimaa ja massaa käytetään häntä itseään vastaan. Judon pääperiaatteet ovat:

 • maksimaalisen tehon periaate
 • yhteisen hyvän periaate sekä tärkeimpänä
 • joustavuuden periaate

 

Joustavuuden periaatteesta on judon kehittäjä Jigoro Kano sanonut:

Jos vastassani on mies, jonka määrittelemme voimaltaan kymmenen yksikön vahvuiseksi, kun taas itse olen seitsemän yksikön vahvuinen, ei minun auta ruveta työntämään häntä. Hänhän työntäisi minut kumoon helposti. Jos taas annan hänelle vastusta sopivasti, jotta hän työntäisi koko voimallaan minua ja sitten väistän, kaatuu hän itse.

Maksimaalisen tehon periaatteella tarkoitetaan sitä, että osaa käyttää tilanteen vaatiman määrän voimaa. Voima on myös osattava käyttää täysin (maksimaalisesti) hyödyksi. Oppilaat tulisi myös opettaa saamaan tarvittaessa itsestään irti mahdollisimman paljon tehoja.

Yhteisen hyvän periaatteen on tarkoitus suojella harrastajia loukkaamasta toisiaan. Tällä tarkoitetaan sitä, ettei tarkoituksella vahingoiteta toista ja vahinkojakin pyritään välttämään. Esimerkiksi heiton jälkeen heittäjä (tori) muistaa kannattaa heitetyn (uke) kädestä, jottei tämä putoa täydellä painollaan mattoon (tatamiin) ja alastulo (ukemi) on helpompi tehdä.

Alla Youtube-video Judon alkutaipaleelta. Jigoro Kano esittelee Judotekniikoita.

Vyöjärjestelmä

Judon eriväriset vyöt kertovat judokan edistymisestä harrastuksessaan. Vöitä on kahdenlaisia: kuy eli oppilasasteet ja dan eli opettaja-asteet. Kuhunkin vyöasteeseen liittyvät vyökoevaatimukset, joita Suomessa hallinnoi judoliiton koulutusvaliokunnan alaisuudessa toimiva vyökoekomissio.

Kuy asteet:

 • 6 kyu, valkoinen vyö
 • 5 kyu, keltainen vyö
 • 4 kyu, oranssi vyö
 • 3 kyu, vihreä vyö
 • 2 kyu, sininen vyö
 • 1 kyu, ruskea vyö

Dan asteet:

 • 1–5 dan, musta vyö
 • 6-8 dan, puna-valkoinen vyö
 • 9-10 dan, punainen vyö

Judon harjoitteluun kuuluu itsensä hallitseminen, puhtaus, kuri sekä määrättyjen muotojen noudattaminen.

 1. Harjoituksiin lähdetään harjoittelemaan judoa, ei kuluttamaan aikaa tai häiritsemään toisten harjoittelua.
 2. Sairaana tai loukkaantuneena ei harjoitella. Sormien ja varpaiden kynnet leikataan lyhyiksi. Judogi pidetään puhtaana ja ehjänä.
 3. Judoka kumartaa dojoon tullessaan ja poistuessaan. Samoin tehdään tatamille mentäessä ja poistuttaessa. Kumarrukset tehdään dojon ja tatamin keskustaa kohti.
 4. Ennen harjoitusta pestään kädet ja jalat, kuivataan huolellisesti omalla pyyhkeellä ja laitetaan jalkaan zorit, joilla liikutaan tatamin ulkopuolella.
 5. Poistetaan kellot, korut sekä sormukset ja tuodaan ne dojoon. Mitään arvokasta ei jätetä pukuhuoneisiin.
 6. Myöhässä harjoituksiin tuleva judoka ilmoittautuu vetäjälle pyytäen lupaa osallistua harjoituksiin. Kesken harjoituksen poistumiseen pyydetään lupa vetäjältä, samoin mahdolliseen paluuseen.
 7. Judokan on harjoitusten aikana noudatettava vetäjän ohjeita ja tehtävä parhaan kykynsä mukaan vaaditut harjoitteet. Jos joku toisin käyttäytyy, on vetäjällä oikeus poistaa hänet dojosta.
 8. Turha ja kovaääninen puhuminen harjoitusaikana on kielletty. Se ei haittaa vain omaa, vaan myös muiden harjoittelua. Judoka osoittaa sekä dojossa, että sen ulkopuolella hillittyä, asiallista ja kohteliasta käytöstä.
 9. Kaikkien on omalta osaltaan pidettävä dojo ja myös pukuhuone siistinä. Harjoitusten vetäjä huolehtii siitä, että kaikki on kunnossa harjoitusten loputtua.
 10. Judoka ei rehentele judotaidoillaan eikä käytä taitoaan dojon ulkopuolella.

Seura info

OJK SM-mitalitSijoitusSarjaPaikkaVuosi
Jussi Kannisto1.M -63 kgHelsinki1974
Jussi Kannisto3.M -63 kgHelsinki1975
Mikko Tuominen3.M -93 kgHelsinki1975
Juha Ranta3.M -80 kgImatra1976
Maria Oikarainen3.N -52 kgKotka1976
Pauli Ängeslevä1.M93 kgImatra1976
Pauli Ängeslevä1.M -93 kgImatra1976
Tarja Laurila1.N -48 kgKotka1976
Juha Pohjonen3.M -71 kgTurku1977
Juha Ranta2.M -78 kgTurku1977
Jussi Kannisto3.M -65 kgTurku1977
Maria Oikarainen1.N -65 kgKajaani1977
Pauli Ängeslevä2.M -86 kgTurku1977
Tarja Laurila3.N -48 kgKajaani1977
Jussi Kannisto2.M -65 kgHelsinki1978
Maria Oikarainen1.N -56 kgTurku1978
Pauli Ängeslevä1.M -95 kgHelsinki1978
Jussi Kannisto3.M -65 kgHelsinki1979
Pauli Ängeslevä3.M -95 kgHelsinki1979
Eero Keinänen3.M -86 kgTurku1980
Pauli Ängeslevä3.M -95 kgTurku1980
Jaana Ronkainen1.N -48 kgSeinäjoki1981
Pauli Ängeslevä2.M -95 kgOulu1981
Tarja Hartikka3.N -52 kgSeinäjoki1981
Eeva-Liisa Hekanaho2.N -61 kgHelsinki1982
Jaana Ronkainen1.N -48 kgHelsinki1982
Marjo Penttilä3.N -66 kgHelsinki1982
Seppo Kinnunen3.M -95 kgJyväskylä1982
Tarja Hartikka3.N -52 kgHelsinki1982
Pauli Ängeslevä3.M -95 kgHelsinki1983
Eeva-Liisa Hekanaho3.N -66 kgHelsinki1984
Pauli Ängeslevä2.M -95 kgPieksämäki1984
Eero Keinänen3.M -95 kgTurku1985
Kirsi Ritvanen2.N -48 kgOulu1985
Helena Jaakkola3.N +66 kgKuopio1986
Jaana Ronkainen1.N -52 kgKuopio1986
Helena Jaakkola2.N -66 kgPieksämäki1987
Jaana Ronkainen1.N -52 kgPieksämäki1987
Pasi Lauren2.M -60 kgKajaani1987
Jaana Kilponen3.N -56 kgVarkaus1988
Jaana Ronkainen1.N -52 kgVarkaus1988
Jari Snåre3.M -60 kgVarkaus1988
Pasi Lauren3.M -60 kgVarkaus1988
Jaana Ronkainen1.N -52 kgLahti1989
Pasi Lauren3.M -60 kgLahti1989
Jaana Kilponen1.N -56 kgHelsinki1990
Pari Lauren1.M -60 kgHelsinki1990
Jaana Ronkainen1.N -52 kgSavonlinna1991
Pasi Lauren1.M -65 kgSavonlinna1991
Jaana Ronkainen1.N -52 kgKurikka1992
Katri Malinen1.N -48 kgKurikka1992
Lotta Rönnberg3.N -72 kgKurikka1992
Pasi Lauren1.M -60 kgKurikka1992
Katri Malinen2.N -48 kgOulu1993
Merja Heikkinen3.N -61 kgOulu1993
Pasi Lauren1.M -65 kgOulu1993
Lotta Rönnberg3.N -72 kgImatra1994
Merja Heikkinen3.N -61 kgImatra1994
Pasi Lauren1.M -60 kgImatra1994
Piia Rukajärvi3.N -48 kgImatra1994
Jukka Putaala3.M -65 kgTampere1995
Merja Heikkinen3.N -61 kgTampere1995
Pia Rukajärvi3.N -48 kgTampere1995
Merja Heikkinen3.N -61 kgKajaani1996
Piia Rukajärvi2.N -48 kgKajaani1996
Jukka Putaala3.M -71 kgKajaani1996
Merja Heikkinen1.N -61 kgHelsinki1997
Merja Heikkinen3.N -63 kgVantaa1998
Merja Heikkinen1.N -61 kgKuopio2000
Merja Heikkinen3.N -63 kgHämeenlinna2001
Virve Leinonen1.N -78 kgHämeenlinna2004
Antti Virta1.M20 -73 kgKuopio2005
Antti Virta2.M -73 kgLahti2005
Hiski Kaikkonen1.P17 -66 kgKuopio2005
Ville Kiljander2.P17 -60 kgKuopio2005
Antti Virta1.M -73 kgJoensuu2006
Antti Virta1.AP -81 kgSiuntio2006
Hiski Kaikkonen3.BP -73 kgSiuntio2006
Ville Kiljander1.BP -66 kgSiuntio2006
Virve Leinonen1.N -78 kgJoensuu2006
Antti Virta3.M -81 kgRovaniemi2007
Hiski Kaikkonen1.AP -81 kgPieksämäki2007
Ville Kiljander1.BP -66 kgPieksämäki2007
Ville Kiljander3.AP -66 kgPieksämäki2007
Antti Virta3.M -81 kgPori2008
Lotta Savola3.PT -63 kgHelsinki2008
Ville Kiljander2.M20 -66kgHelsinki2008
Antti Virta2.M -81 kgMaarianhamina2009
Britt Bremer3.N20 +70 kgRovaniemi2009
Jesse Jussila3.M20 +90 kgRovaniemi2009
Jyri Nissinen2.M20 +90 kgRovaniemi2009
Ville Kiljander2.M20 -66 kgRovaniemi2009
Antti Virta2.M -81 kgLoviisa2010
Britt Bremer2.N +78 kgLoviisa2010
Elias Körkkö3.U17 -60 kgJoensuu2010
Jesse Jussila2.M20 +90 kgJoensuu2010
Jyri Nissinen3.M20 -90 kgJoensuu2010
Ville Kiljander2.U17 -66 kgJoensuu2010
Ville Kiljander3.M -66 kgLoviisa2010
Jesse Jussila2.U20 +90 kgTampere2011
Saku Ronkainen3.U18 -50 kgTampere2011
Antti Virta1.M -81 kgLappeenranta2012
Elias Körkkö3.M20 -66 kgMikkeli2012
Saku Ronkainen1.M20 -55 kgMikkeli2012
Elias Körkkö3.M -66 kgHelsinki2013
Antti Virta1.M -81 kgVantaa2014
Elias Körkkö3.M -66 kgVantaa2014
Elias Körkkö3.M21 -66 kgNummela2014
Joonas Tapio3.M21 -66 kgNummela2014
Ville Kiljander3.M -66 kgVantaa2014
Aki- Petteri Neuvonen3.U18 +81 kgNummela2015
Antti Virta2.M -90 kgVantaa2015
Joonas Tapio3.M -66 kgVantaa2015
Elias Körkkö1.M -66 kgOulu2016
Ville Kiljander3.M -73 kgOulu2016
Jesse Jussila3.M +100 kgOulu2016
Mika Haapalainen3.M +100 kgOulu2016
Brigite Sallo1.N21 +70 kgOulu2016
Ronja Niemi2.T18 +63 kgVantaa2018
 Janez Viidmar3.M -81 kgOulu2018
Elias Körkkö3.M -66 kgNummela2019
Anni-Olivia Narva3.T18 -63 kgIisalmi2019
Anni-Olivia Narva1.T18 -63 kgNummela2020
Elias Körkkö1.M -66 kgOrimattila2020

SM-mitalitilasto, aikuiset 1974 – 2020

MitalistiKultaHopeaPronssi
Jaana Ronkainen8  
Pasi Lauren512
Antti Virta342
Pauli Ängeslevä333
Merja Heikkinen2 6
Elias Körkkö2 2
Maria Oikarainen2 1
Virve Leinonen2  
Jussi Kannisto113
Katri Malinen11 
Jaana Kilponen1 1
Tarja Laurila1 1
Janez Vidmar1  
Piia Rukajärvi 12
Eeva-Liisa Hekanaho 11
Helena Jaakkola 11
Juha Ranta 11
Britt Bremer 1 
Kirsi Ritvanen 1 
Ville Kiljander  2
Eero Keinänen  2
Jukka Putaala  2
Tarja Hartikka  2
Jari Snåre  1
Joonas Tapio  1
Juha Pohjonen  1
Lotta Rönnberg  1
Marjo Penttilä  1
Mikko Tuominen  1
Seppo Kinnunen  1
Yhteensä321641

SM-mitalitilasto, A-nuoret (U20 ja U21), 2004 – 2020 (täydennettävä)

MitalistiKultaHopeaPronssi
Antti Virta2  
Hiski Kaikkonen1  
Saku Ronkainen1  
Jesse Jussila 21
Ville Kiljander 21
Jyri Nissinen 11
Elias Körkkö  2
Britt Bremer  1
Joonas Tapio  1
Yhteensä457

 SM-mitalitilasto, B-nuoret (U17 ja U18) 

MitalistiKultaHopeaPronssi
Ville Kiljander22 
Hiski Kaikkonen1 1
Anni-Olivia Narva1 1
Ronja Niemi 1 
Saku Ronkainen  1
Aki- Petteri Neuvonen  1
Elias Körkkö  1
Lotta Savola  1
Yhteensä436

Valmentajat

Tuomas Narva

päävalmentaja

Jaana Ronkainen

seuran puheenjohtaja, valmentaja/kuntojudo

Mika Haapalainen

tekniikkavalmentaja

Risto Saarinen

valmentaja/värinuoret, yleinen

Timo Halonen

vetäjä/kuntojudo

Ville Kiljander

vetäjä/yleinen

Mika Kiiskinen

vetäjä/kuntojudo

Kari Kerve

vetäjä/perhejudo, fysiikka

Henri Urpilainen

vetäjä/perhejudo, muksut

Arto Kallio

vetäjä/sovellettu

Olli Tapio

vetäjä/peruskurssi aikuiset

Mikko Löf

vetäjä/peruskurssi aikuiset

Anna Vanhanen-Pennanen

vetäjä/sovellettu

Heli Huttu

vetäjä/naisten judo, muksut

Juho Heikkinen

vetäjä/cross sports

Feliks Heikkilä

vetäjä/muksut

Anni Saarela

vetäjä/samurait, muksut

Timo Härkönen

vetäjä/värinuoret

Valmentajien ohjeet

Alkulämmittely 10 min

Hippa (esim. ambulanssi hippa, haarahippa jne.)

Koordinaatioliikkeet 15 min

Aktiiviset venyttelyt: Haarakuperkeikka eteen ja taakse, sivukuperkeikka molemmin puolin, mittarimato, karhunkävely, rapukävely jne.

Taitoliikkeet: Kuperkeikat, kärrynpyörä, aasinpotku, jänisloikka, laiskiainen jne.

Kamppailut 25 min

Työn osuus 10-20 sek. ja palautus kun ollaan valmiit

Ne Waza
– Uke selälleen ja tori makaa päällä, uken tehtävä kääntyä mahalleen.
– Uke mahalleen ja tori päälle, uken tehtävä nousta seisomaan.
– Uke mahallaan ja tori päälle ja molemmat yrittävät saada sidonnan.
– Uke kilpikonnassa ja tori hyökkää päältä, molemmat yrittävät ottaa sidonnan.
– Jalkojen välistä hyökkäys, molemmat yrittävät ottaa sidonnan.
– Veneestä ulos peli, eri variaatioilla (pyritään saada kaveri ulos tai sisään yhdelle tatamille)
– Kolmen ryhmissä, yksi puolustaa ja kaksi pyrkii saamaan sidontaan
– Kolmen ryhmissä mattorandoria, yksi on tauolla
– Tehtävänä ryöstää kaverilta vyö mattorandorissa
– Mattorandori niin että 5 sek. sidonnan jälkeen vaihtuu pari.

Tachi Waza
– Merimiespaini
– Molemmat paikallaan, ei saa liikuttaa jalkoja ja pyritään saada kaveri horjumaan ja liikuttamaan jalkoja (saadaan monta peliä aikaseksi kun vaihdetaan eri otteeseen, perus-, kahva-, hihaote jne.)
– Pyritään koskettamaan omalla jalalla kaverin jalkaan.
– Pyritään koskettamaan kaverin olkapäähän.
– pyritään ottamaan ote (saadaan monta peliä aikaseksi kun vaihdetaan eri otteeseen, perus-, kahva-, hihaote jne.)
– Pyritään ottamaan kaverin vyön pätkistä kiinni, voidaan tehdä koko ryhmälle yhtä aikaa
– Pyritään nostamaan kaveri ilmaan, voidaan tehdä koko ryhmälle yhtä aikaa (myös useamman kanssa voidaan nostaa kaveri ilmaan)
– Pyritään läpsäisemään kaveria takapuoleen, voidaan tehdä koko ryhmälle yhtä aikaa

Pelejä 10 min

Loppuun joku kiva judollinen peli tai leikki esim. kuka pelkää judokaa, joukkueen ryöstö, toffee jne.

Alkulämmittely 5 min

Hippa, jossa mukana jokin judo tekniikka.

Koordinaatioliikkeet 15 min

Aktiiviset venyttelyt: Haarakuperkeikka eteen ja taakse, sivukuperkeikka molemmin puolin, mittarimato, karhunkävely, rapukävely jne.

Taitoliikkeet: Ukemit, Kuperkeikat, kärrynpyörä, päähyppy, puolivoltti, käsilläseisonta, pariliikkeet, koppakuorianen selällään, jänisloikka, laiskiainen jne.

Tekniikka 10 min

Voidaan ottaa lyhyesti jokin judo tekniikka, jossa käydään tekniikan kaksi tärkeintä asiaa läpi ja mielellään niin, että käydään samat asiat läpi kamppailuissa.

Kamppailut 20min

Työn osuus 10-20 sek. ja palautus kun ollaan valmiit.

Ne Waza
– Uke selälleen ja tori makaa päällä, uken tehtävä kääntyä mahalleen.
– Uke mahalleen ja tori päälle, uken tehtävä nousta seisomaan.
– Uke mahallaan ja tori päälle ja molemmat yrittävät saada sidonnan.
– Uke kilpikonnassa ja tori hyökkää päältä, molemmat yrittävät ottaa sidonnan.
– Jalkojen välistä hyökkäys, molemmat yrittävät ottaa sidonnan.
– Otetaan sidonta ja toisen tehtävä on tulla pois sidonnasta.
– Veneestä ulos peli, eri variaatioilla (pyritään saada kaveri ulos tai sisään yhdelle tatamille)
– Mattorandori

Tachi Waza
– Merimiespaini
– Molemmat paikallaan, ei saa liikuttaa jalkoja ja pyritään saada kaveri horjumaan ja liikuttamaan jalkoja (saadaan monta peliä aikaseksi kun vaihdetaan eri otteeseen, perus-, kahva-, hihaote jne.)
– Pyritään koskettamaan omalla jalalla kaverin jalkaan.
– Pyritään koskettamaan kaverin olkapäähän.
– pyritään ottamaan ote (saadaan monta peliä aikaseksi kun vaihdetaan eri otteeseen, perus-, kahva-, hihaote jne.)
– Kolmen ryhmissä/parin kanssa hihoista kiinni ja jokainen pyrkii kaatamaan kaverin, OTETTA EI SAA IRROITTAA.
– Viimeinen samurai
– Pystyrandori

Pelejä 10 min

Loppuun joku kiva judollinen peli tai leikki esim. kuka pelkää judokaa, joukkueen ryöstö, toffee jne.

Alkulämmittely 5 min

Hippa, jossa mukana jokin judo tekniikka.

Koordinaatioliikkeet 15 min

Aktiiviset venyttelyt: Haarakuperkeikka eteen ja taakse, sivukuperkeikka molemmin puolin, mittarimato, karhunkävely, rapukävely jne.

Taitoliikkeet: Ukemit, Kuperkeikat, kärrynpyörä, päähyppy, puolivoltti, käsilläseisonta, pariliikkeet, koppakuorianen selällään, jänisloikka, laiskiainen jne.

Tekniikka 10 min

Käydään lyhyesti jokin judo tekniikka, jossa käydään tekniikan kaksi tärkeintä asiaa läpi ja mielellään niin, että käydään samat asiat läpi kamppailuissa.

Kamppailut 20 min

Työn osuus 10-20 sek. ja palautus kun ollaan valmiit.

Ne Waza
– Uke selälleen ja tori makaa päällä, uken tehtävä kääntyä mahalleen.
– Uke mahalleen ja tori päälle, uken tehtävä nousta seisomaan.
– Uke mahallaan ja tori päälle ja molemmat yrittävät saada sidonnan.
– Uke kilpikonnassa ja tori hyökkää päältä, molemmat yrittävät ottaa sidonnan.
– Jalkojen välistä hyökkäys, molemmat yrittävät ottaa sidonnan.
– Veneestä ulos peli, eri variaatioilla (pyritään saada kaveri ulos tai sisään yhdelle tatamille)
– Viimeinen samurai
– Mattorandori

Tachi Waza
– Molemmat paikallaan, ei saa liikuttaa jalkoja ja pyritään saada kaveri horjumaan ja liikuttamaan jalkoja (saadaan monta peliä aikaseksi kun vaihdetaan eri otteeseen, perus-, kahva-, hihaote jne.)
– Pyritään koskettaan omalla jalalla kaverin jalkaan.
– Pyritään koskettaan kaverin olkapäähän.
– pyritään ottamaan ote (saadaan monta peliä aikaseksi kun vaihdetaan eri otteeseen, perus-, kahva-, hihaote jne.)
– Kolmen ryhmissä/parin kanssa hihoista kiinni ja jokainen pyrkii kaatamaan kaverin, OTETTA EI SAA IRROITTAA.
– Viimeinen samurai
– Pystyrandori

Pelejä 10 min

Loppuun joku kiva judollinen peli tai leikki esim. kuka pelkää judokaa, joukkueen ryöstö, toffee jne.

Alkulämmittely 20 min

Kevyttä juoksua eri suuntiin. Taisabakia eri tekniikoihin. Kyykkyjä, punnerruksia, vatsa- ja selkälihas -liikkeitä yksin ja parin kanssa. Jalkaterien, lantion, käsien ja niskojen pyörityksiä. Judonomaisia matossa liikkumisia.

Vaihtoehtoisesti lämmittelynä kevyttä mattorandoria tai leikinomaista kisailua tai judonomaista kuntopiiriä.

Koordinaatioliikkeet 10 min

Aktiiviset venyttelyt ja taivutukset eri suuntiin.

Taitoliikkeet: Ukemit eri suuntiin, kuperkeikat, kärrynpyörät, päälläseisonta-kuperkeikka, käsilläseisonta-kuperkeikka jne.

Tekniikka 30 min

Jonkin perus judotekniikan läpikäynti (matto- ja/tai pysty) vaihe vaiheelta. Harjoitellaan parin kanssa uchikomina riittävällä toistolla, tarvittaessa myös yksin tandokurensuna. Kerrataan tärkeimmät asiat. Harjoitellaan tekniikkaa ottelunomaisessa liikkeessä. Käydään läpi tekniikan variaatioita, kombinaatioita ja vastatekniikkaa.

Kamppailut 20 min

Harjoitellaan ottelunomaisesti joko matossa (newaza) tai pystyssä (tachiwaza) tekniikkaosuuden mukaan. Sovelletaan opittua. 4-5 randoria, 3-4 min. pituisin ottelujaksoin paria vaihtaen.

Kamppailut molemmin puolista oppimista palvellen. Tarvittaessa sovitaan roolit (uke/tori).

Loppuveryttely 10 min

Kevyttä rentoa liikettä ja rentouttavia venyttelyjä.

OJK:n Johtokunta 2020

Puheenjohtaja

Varapuheenjohtaja

Sihteeri, tuomarivastaava

Taloudenhoitaja

Passisihteeri

Johtokunnan jäsen

Johtokunnan jäsen

Nimetyt toimihenkilöt 2020

Päävalmentaja

Tekniikkavalmentaja